Jäseneksi
Olisitko kiinnostunut Suomen maakuntakirjailijoiden jäsenyydestä? Voit hakea jäsenyyttä johtokunnalta kirjallisesti vapaamuotoisella hakemuksella.
Niin kirjailija- kuin kääntäjäjäseneltä vaaditaan yksi ns. kaupallisen kustantajan julkaisema kirja tai ammattiteatterissa esitetty näytelmä. Myös omakustanteella voi hakea jäsenyyttä lähettämällä teoksen tai teokset nähtäviksi. Palvelukustanteisiin suhtaudutaan kuten omakustanteisiin eli pyydetään ne nähtäviksi, minkä jälkeen johtokunta ratkaisee jäsenyyden tapauskohtaisella harkinnalla.
Lähetä hakemuksesi joko osoitteeseen
Suomen Maakuntakirjailijat, c/o puheenjohtaja Kari Tahvanainen, Sepänkatu 49 A 8, 80100 Joensuu
(sähköpostilla: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
tai osoitteeseen
Sihteeri Pirjo Ahlberg, Kotikolonkatu 6 B 5, 53850 Lappeenranta
(sähköpostilla: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
Vuotuinen jäsenmaksu on 28 euroa henkilöltä, kannatusjäsenmaksu 100 euroa ja ainaisjäsenmaksu 280 euroa.
SMKK:n jäsenten kokemuksia jäsenyydestään
"Oman kirjoittamiseni / SMKK- aktivismini kaksi tärkeintä ponninta liittyvät käsitykseeni yhteisöstä ihmisen henkisen kasvun parhaana alustana. Kirjoittaminen on yksinäistä työtä ilman vertaisia."
"Itselleni Suomen Maakuntakirjailijat on ollut innostava valtakunnallinen yhteistyöväylä. Jäseneksi pääseminen oli todella merkittävä virstanpylväs."
"Jäsenyydessä tärkeimpänä näen verkostoitumisen ja samanhenkisten ihmisten kanssa yhteistyössä olemisen. Apua löytyy kirjoitustyöhön kun on sen tarve."
"Kirjoittaminen oli ennen Maakuntakirjailijoita sekä somessa aktivoitumista aika yksinäistä puuhaa. Onhan tämä myös avartanut mieltä ja tuonut uusia mahdollisuuksia."
"Minulle on tärkeää saada tavata muita kirjoittajia ja jakaa ajatuksia. Vertaistuki ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä."
Puheenjohtajalta
Jäsenenä kirjailijayhdistyksessä. Eihän se ehkä ihan niin suuri kysymys ole kuin Shakespearen Hamletilla: To be or not to be? Pohtimisen arvoinen kuitenkin.
Meillä Suomen Maakuntakirjailijoiden hallituksessa oli tästä aiheesta vuoden alussa keskustelua. Mitä yhdistys itse kullekin merkitsee? Miksi liityin siihen? Suomessa on useita valtakunnallisia kirjailijayhdistyksiä, joista SMKK on pienemmästä päästä, mutta silti arvostettu yli 45-vuotias kirjailijayhteisö. Suurin on Suomen Kirjailijaliitto, 120-vuotias kirjailijayhteisö, osa kansakunnan syvää historiaa. Kumpaakin yhdistää varmasti yhteisöllisyys.
Jäsenyys on meillä useimmiten aineetonta omaisuutta, henkistä arvoa. Yhteisöllisyyden tunne voi lähteä vaikka siitä, että voi kirjoittaa CV:hensä: kuulun liittoon. Se rivi on tärkeä, kun hakee apurahoja kirjalliseen työhönsä. Jäsenluettelosta voi itse kukin katsella, keitä kaikkia kollegoja ja tuttuja kuuluu samaan yhdistykseen. Heidän puoleensa voi aina kääntyä, jos siltä tuntuu. Sitä varten luettelossa ovat yhteystiedot. Yhteystietoja tarvitaan myös kun joku yhteistyötaho haluaa löytää tilaisuuteensa tai hankkeeseensa meidän ammattilaisemme.
Meillä on myös oma lehti, Rovinssi. Siihen voi kertoa kuulumisiaan, kysellä mieltä askarruttavista asioista, välittää tietoa tuotannostaan, lähettää tuotoksiaan lehtemme sivuille. Lehti tavoittaa jäsenemme kautta maan, samoin kulttuurihallinnon ja säätiöiden ihmisiä.
Järjestämme vuosittain tilaisuuksia monella suunnalla ja kutsumme kirjailijoitamme, kriitikkojamme ja kääntäjiämme niihin puhumaan ja olemaan mukana. Olemme mukana muun muassa Jyväskylän kirjamessuilla. Yksi viimeisimmän vuosikymmenen toimintamuodoistamme on tavoitteellinen kirjailijavalmennus, Kirjahautomo, jota tällä hetkellä toteutamme pienimuotoisena etäohjauksena Kirjoittajaopisto Skriptan kanssa. Valmennus on kohdistettu etupäässä esikoiskirjailijoiksi pyrkiville, mutta sopii muillekin. Yhteistyössä Suomen Kirjailijaliiton kanssa keskustelemme myös tekijänoikeuksista – tarvittaessa Kirjailijaliiton lakimiehen avustuksella.
Loppulauseeksi sopii Suomen Maakuntakirjailijoiden säännöissä ilmaistu tarkoitus, toiminnan tavoite. Yhdistyksen tavoitteena on sääntöjensä mukaan tuoda elävästi yleisön ulottuville suomalaista kirjallista kulttuuria ja perinnettä ja toimia eri puolilla maata asuvien kirjailijoiden, kirjoittajien, arvostelijoiden ja kääntäjien yhdyssiteenä tekemällä heidän työtään tunnetuksi. Puheenjohtajana haluan että yhdistys toimii vakaasti ja tulevaisuuteen katsoen.